На среща с историци и представители на традиционните религии в Русия държавният глава на страната Владимир путин отбеляза "европоцентризма" в преподаването на история, като свърза това с факта, доскоро европейските столици доскоро са били "центрове на световния ред" и добави, че това вече е "вече в миналото", предава ТАСС.

"Разбира се, историята на Русия е част от световната история.  Фактът, че курсовете по история у нас, включително [заедно с други страни], бяха европоцентрични, тук също няма нищо необичайно. Първо, защото европейските столици до съвсем наскоро бяха центрове на световния ред, но това е в миналото, вече е в миналото“, увери руският президент.

За сравнение той цитира статистика, според която във Великобритания, колониална сила в миналото, днес живеят 67 милиона души, а само в един индийския щат - 241 милиона души. "Да кажем, че Португалия, нейната колония - Бразилия - беше най-силната Днес в Португалия има 10 милиона души, а в Бразилия - 200 [милиона]", каза Путин.

Държавният глава на Русия призова "да се погледне в контекста на историческите събития", като обърна внимание на значителния потенциал на други страни, като Индия например. В същото време той нарече европейските култури велики, като отбеляза, че Русия до голяма степен е част от тях, като в същото време е уникална цивилизация със собствена културна идентичност.

"Ето европейската цивилизация, от която ние със сигурност сме част, тези държави, които някога са били големи суперсили, те се превърнаха в средни или малки държави. Това не означава, че те са лоши или някакви второстепенни, въобще не. Освен велика култура и история, те имат високи технологии, отличен човешки капитал с добро образование, всичко това е от голямо значение“, коментира президентът на Русия.