Китайските военни сили продължиха ученията си около Тайван за седми ден в сряда, без да уточняват кога ще приключат, пише авторитетното американско военно издание Stars and Stripes. Маневрите започнаха на 4 август и включват изстрелване на балистични ракети и бойни стрелби от сухопътни и военноморски сили. Министерството на отбраната на Китай обяви миналата седмица, че ученията, отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван на 3 август, ще приключат в неделя.

10 китайски военни кораба и 45 самолета пресякоха Тайванския проток във вторник, като 16 самолета преминаха на изток от средната линия, написа в "Туитър“ Министерството на националната отбрана на Тайван този ден.

Ученията може да са претекст за нахлуване в самоуправляващия се остров, заяви тайванският външен министър Джоузеф Ву на пресконференция във вторник. Ученията, обграждащи Тайван, имат "сериозно въздействие“ върху международната търговия и регионалната сигурност, посочва той.

Търговските кораби възобновиха пътуването си през района, един от най-натоварените търговски пътища в света, в понеделник, според информация на Bloomberg.

Тайванските военни сили са в състояние на висока готовност и са провели свои собствени артилерийски учения с бойна стрелба.

Междувременно Китай потвърди ангажимента си да обедини отново политически Тайван с континента чрез използване на сила, ако е необходимо. Островът е част от Китай, което е "безспорен факт“, според бяла книга, публикувана в сряда от Службата по въпросите на Тайван в Пекин.

"Ние ще работим с най-голяма искреност и ще положим максимални усилия за постигане на мирно обединение“, гласи текстът на документа. "Но ние няма да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки“, за да обединим отново Тайван.

Ву твърди, че Китай няма да спре до Тайван и се опитва да разшири териториалните си води в Източно и Южнокитайско море, като поеме контрола над Тайванския пролив.

"Поведението на Китай спрямо Тайван е само претекст“, каза той на пресконференцията. "Неговите амбиции и въздействие се простират далеч отвъд Тайван. Ето защо е изключително важно всички свободолюбиви нации да работят заедно, за да проучат ответни мерки срещу разширяването на авторитаризма.

В отговор говорител на китайското външно министерство заяви във вторник, че "непокорните елементи на "независимостта на Тайван““ представят погрешно фактите.

"Контрамерките, предприети от Китай в отговор на провокативното посещение на Пелоси, са оправдани, разумни и законни“, категоричен е Ван Венбин. "Те имат за цел да изпратят предупреждение към провокаторите и да накажат силите, искащи независимост на Тайван“.

Ван заобиколи въпроса кога ще приключат ученията.

"Бих искал да повторя, че Китай е провел нормални военни учения във водите извън собствената си територия, които са открити, прозрачни и професионални“, отбеляза той. "Съответните органи са издали уведомления своевременно“.

Тайван остава функционално отделен от Китай от 1949 г. насам. Пекин гледа на острова като на отцепническа провинция.

"Нашите две страни се изправят една срещу друга само през ивица вода, но все още сме далеч една от друга“, се казва в бялата книга. "Фактът, че не сме се обединили отново, е белег, оставен от историята върху китайската нация“.

Превод и редакция: Иван Христов