Конгресът на САЩ инициира парламентарно разследване на компанията SpaceX на Илон Мъск заради масовото използване на сателитни комуникации Starlink от руснаци във войната срещу Украйна. Разследването е инициирано от демократи от Камарата на представителите, пише The Washington Post.

Конгресмените Джейми Раскин и Робърт Гарсия изпратиха писмо до SpaceX с искане за обяснение какви мерки предприема за противодействие на незаконното използване на терминали Starlink в окупираните от Русия територии на Украйна. В писмото също се  предупреждава, че използването на системата Starlink от руснаците "представлява сериозна заплаха за сигурността на Украйна, живота на украинците и националната сигурност на Съединените щати“.

"Загрижени сме, че може да нямате адекватни предпазители“, гласи текстът на писмото, което беше ексклузивно получено от The Washington Post.

Изданието отбелязва, че сателитните комуникации на Starlink са дали на украинските войски значително предимство, осигурявайки възможност за постоянна координация на действията на войниците на фронтовата линия, управление на безпилотни самолети и координиране на артилерийски удари. Конгресмените са загрижени, че руснаците сега могат да се възползват от Starlink по същия начин.

Законодателите тепърва започват своето разследване, но планират да се свържат с Пентагона и други съответни агенции.