Национална стачка срещу планираните пенсионни реформи намали доставките на електроенергия във Франция и прекъсна тези на бензин от рафинериите, предава Reuters.

От средата на януари във Франция се организират стачки, тъй като синдикатите протестират срещу плановете на правителството да увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 години. Градският транспорт и училищата също са засегнати.

Общото захранване е съкратено с около 6,3%, или 4,3 гигавата (GW) поради намалено захранване в два ядрени реактора и няколко топло- и водноелектрически централи, показват данни от енергийната компания EDF (EDF.PA).

Около 30,3% от служителите на EDF са се включили в акциите, съобщиха от компанията. На 31 януари стачкуваха 40,3% от служителите, припомня агенцията.

Доставките на петролни продукти от френски обекти бяха прекъснати от стачката, отбеляза на свой ред TotalEnergies (TTEF.PA). Компанията добави, че няма недостиг на гориво в бензиностанциите и нивата на предлагане като цяло са задоволителни. Около 56% от операторите, работещи във френските рафинерии и депа на TotalEnergies, стачкуваха тази сутрин.

В Esso, дъщерно дружество на ExxonMobil (XOM.N), около 75% от работната сила на обекта Fos стачкуваха и блокираха доставките. Port Jerome работеше нормално, съобщи говорител на профсъюза CGT.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова