Железопътните служители в Германия започнаха стачка в 03:00 часа часа местно време (04:00 часа българско време). Концернът Deutsche Bahn обяви предварително, че до 13:00 часа местно време ще бъде преустановено движението на всички влакове на дълги разстояния. Освен това се очакват сериозни проблеми с движението на регионалните влакове, съобщава телевизионният канал ZDF.

Транспортната ситуация в Германия се усложнява от паралелната стачка на четири летища - към служителите на аерогарите в Хамбург, Дюселдорф и Кьолн, които стачкуват от четвъртък, в петък се присъединяват и колегите им от Щутгарт. По данни на асоциацията ADV за два дни са отменени 700 полета.

Стачките бяха обявени заради различни конфликти относно възнаграждения и не са свързани помежду си. Профсъюзът Verdi настоява за увеличение на заплатите с 10,5% за 2,5 милиона служители, включително наземните работници на летището. Друг синдикат, EVG, иска увеличение на заплатите на работниците в десетки автобусни компании и железопътни превозвачи. Синдикатите се опитват да окажат максимален натиск върху работодателите с оглед предстоящия кръг от преговори.

Операторите на Deutsche Bahn и летищата критикуваха действията на синдикатите като непропорционални.

Последният голяма стачка, която парализира транспортните връзки в цяла Германия, бе на 27 март. Тя бе най-голямата от 1992 г. насам. Отменени бяха почти всички полети на летищата Хамбург, Дрезден, Дюселдорф, Лайпциг, Мюнхен, Нюрнберг, Франкфурт на Майн. В 7 от 16-те федерални провинции бе спряно движението на обществения транспорт. Стачката засегна Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен, Долна Саксония, Рейнланд-Пфалц, Саксония и Северен Рейн-Вестфалия.