Масови предупредителни стачки на служителите в транспортния сектор в Германия парализираха движението на влакове, автобуси и самолети в страната, съобщава изданието Der Spiegel.

По-голямата част от акциите са насрочени за понеделник, но проблемите започнаха още от неделя, когато международното летище в Мюнхен обяви, че няма да обслужва "редовен пътнически и товарен трафик“ до полунощ в понеделник.

Профсъюзите на железниците и транспорта (EVG) и Ver.di призоваха за цялостна предупредителна стачка в транспорта – 120 000 служители в цялата страна чрез Ver.di, 230 000 в автобусния и влаковия транспорт чрез EVG. Целодневната стачка започна в нощта на 26 срещу 27 март и ще приключи в полунощ, съобщиха от двата синдиката. Ефектите обаче ще  продължат във вторник.

Железопътен транспорт

EVB призова за предупредителна стачка около 50 компании в индустрията - най-голямата от които е Deutsche Bahn. В понеделник движението на влаковете на дълги разстояние се очаква да бъде напълно преустановено. Очакват се сериозни промени и в разписанията на регионалните влакове.

Въздушен транспорт

Предупредителни стачки се провеждат на почти всички летища с изключение на Берлин. Летище Ерфурт-Ваймар също съобщава, че не очаква промени в разписанията. За служителите на летищната компания се прилага фирмена тарифа, която в момента не подлежи на преговори.

Около 380 000 пасажери няма да могат да вземат полет от германските летища в понеделник - според оценката на летищната асоциация ADV. "Ще има обширни ограничения върху въздушния трафик“, казва директорът на Ver.di Франк Вернеке.

Обществен транспорт

Общественият транспорт спира в седем федерални провинции: Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг, Саксония, Долна Саксония, Рейнланд-Пфалц и в големи части от Бавария. В останалите федерални провинции обаче градската железница, която принадлежи на Deutsche Bahn, също ще стачкува.

Профсъюзите също призоваха за спиране на работа в администрацията по водите и корабоплаването. В Хамбург капитаните отново стачкуват в рамките на няколко дни, този път от 18:00 часа в неделя до 6:00 часа сутринта във вторник. В допълнение към няколко товарни кораба, круизните кораби също са в списъците на участниците в стачките.

Профсъюзите Verdi и EVG призоваха за масови стачки, за да подчертаят исканията си за значително увеличение на трудовите възнаграждения.