Летищата в Берлин, Бремен и Хамбург съобщиха, че търговски полети няма да излитат в понеделник поради стачка на профсъюза Verdi заради заплащането на нощните смени, предава Reuters.

"Поради предупредителната стачка на служителите от контрола за сигурност на въздухоплаването, днес, 13 март, няма да има търговски излитания от BER. Входящите полети също могат да бъдат засегнати“, разясняват от летището в Берлин на уебсайта си.

Летището в Хамбург обяви, че пристигащите полети може да бъдат забавени или отменени. В Бремен няма да има никакви полети.

Verdi призова служителите по сигурността да стачкуват на летището в Берлин поради спорове относно заплащането на смените през нощта, почивни дни и официални празници, които продължават от години.

Това е последната от поредица от стачки и протести, които засегнаха големи европейски икономики, включително Франция, Великобритания и Испания, тъй като по-високите цени на храните и енергията събориха доходите и жизнения стандарт след пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Засега стачката не се отразява на разписанието на полетите от Летище София до Германия, както и обратно, предаде кореспондент на "Фокус" от Франкфурт.