Правителството на Сърбия ограничи цените на основните хранителни продукти. В резултат захарта, брашното и слънчогледовото масло попаднаха под държавно регулиране, предават белградските медии, като се позовават на разпространеното от пресслужбата на кабинета съобщение.

"Цената на растителното масло не трябва да надвишава 219,99 динара за литър (3,70 лв), на захарта  - 114,99 динара за килограм (1,94 лв), брашното от най-висок клас - 84,7 динара за килограм“ (1,45 лв), се казва в съобщението.

Основните цели на въвеждането на ценовите ограничения са да се премахнат негативните последици от поскъпването на основните хранителни продукти в страната, както и да се предотвратят "шокове" на вътрешния пазар, съобщиха от пресслужбата на кабинета на министрите на западната ни съседка.

По-рано официален Белград въведе подобни ценови ограничения и върху други видове продукти. В същото време, според изискванията на местните власти, на доставчиците е забранено да намаляват обема на доставките. В противен случай те ще бъдат изправени пред глоба от 100 000 до 2 милиона динара (850 000 до 17 000 евро).

Въпреки рисковете от повишаване на цените в хранителния сектор, Сърбия продължава да получава относително евтин газ. На 29 ноември президентът на републиката Александър Вучич обяви, че Белград купува гориво на цена 4,5 пъти по-евтино от останалата част от Европа. Докато другите страни в региона са принудени да купуват газ "за не по-малко от 1800 долара за хиляда кубически метра, Сърбия го получава в по-голямата си част за 400 долара", похвали се президентът на западната ни съседка.