Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Западът подкрепя териториалната цялост на Украйна, като напълно забравя за териториалната цялост на Сърбия, която самият той е нарушил. Сръбският лидер направи това изявление в петък на съвместна пресконференция в Белград с унгарския министър-председател Виктор Орбан, предаде ТАСС.

"Обърнах внимание на министър-председателя Орбан върху степента на лицемерие и проблемите, с които се сблъскваме с разказа за териториалната цялост. Колко лесно е Западът да защитава териториалната цялост на Украйна, което е в съответствие с Устава на ООН, но колко лесно е да забрави, че има Устав на ООН в случая със Сърбия, колко лесно е да забрави, че има валидна резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, в която се говори за териториалната цялост на Сърбия", каза Вучич.

"Говорихме за проблемите на Сърбия, говорихме за това защо популярността на ЕС в Сърбия намалява", каза той. "Сърбия е на европейския път и иска да остане на него, но има и свои национални и държавни интереси."

По-рано френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изпратиха съвместно писмо до сръбския президент, в което призоваха за "трудни решения" относно Косово и Метохия. Макрон и Шолц уведомиха Вучич за изпращането на съветници на германския канцлер и на френския президент, които да помагат на специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

На 9 септември преговарящи от ЕС заминаха за Сърбия, за да "проучат възможностите за напредък в диалога" между Белград и Прищина. Преди да пристигнат в Белград, те се срещнаха с премиера на Косово Албин Курти в Прищина.

С Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 10 юни 1999 г., се потвърждава, че автономната провинция Косово и Метохия е част от Сърбия. През февруари 2008 г. косовските власти едностранно обявиха независимост. Повече от 60 държави, сред които Русия, Индия и Китай, както и пет държави - членки на ЕС, включително Румъния, се противопоставят на признаването на Косово.