Президентът на Сърбия Александър Вучич обсъди ситуацията в Косово с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, става ясно от съобщение в профила му в социалната мрежа Instagram, цитирано от медиите в западната ни съседка.

"Тази вечер разговарях по телефона с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за ситуацията в Косово и Метохия, европейския път на Сърбия и двустранните отношения между Сърбия и САЩ. Разменихме мнения относно диалога между Белград и Прищина и аз подчертах, че мирът и стабилността в целия регион и сигурното икономическо бъдеще са ключови цели за всички, живеещи в Западните Балкани. Съгласихме се, че Сърбия и САЩ имат много възможности за подобряване на партньорството и двустранното сътрудничество в различни области“, гласи постът на сръбския президент.

По-рано американският посланик в Сърбия Кристофър Хил по време на среща с министъра на отбраната Милош Вучевич заяви, че САЩ са готови да вземат пряко участие в оборудването на сръбската армия и разчитат на провеждането на съвместни военни учения възможно най-скоро. По време на разговора министърът отбеляза тенденцията към укрепване на отношенията между САЩ и Сърбия, а също така благодари на американското посолство за това, че е "повлияло за успокояване на ситуацията в северната част на Косово и Метохия".

В съответствие с Брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 19 април 2013 г. в Косово трябва да бъде създадена Общност на сръбските общини (ОСО) - орган за самоуправление на сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканите. Вучич многократно е заявявал, че страната му е изпълнила своята част от договора, докато косоварите блокират процеса.