Министърът на отбраната на западната ни съседка Милош Вучевич подкрепи възможността за връщане на задължителната военна служба в Сърбия, предава държавната информационна агенция Tanjug.

"Притесняваме се, когато имаме наводнение или пожар, и не знаем как да реагираме. Когато говорим за връщане на военната служба, не говорим за война, а за това, че армията ще бъде в в услуга на гражданите, когато това е най-необходимо, в най-трудните моменти“, обясни министърът.

Министърът на отбраната уточни, че целта на връщането на задължителната военна служба е да се научи поколението как да се справя в кризисни ситуации. Вучевич добави още, че според него хора над 30 години, които преди това не са служили в армията, също трябва да преминат военно обучение.

Президентът на Сърбия Александър Вучич по-рано подкрепи връщането на задължителната военна служба, отбелязвайки, че "тя беше много полезна".

Задължителната военна служба в Сърбия бе премахната на 1 януари 2011 г., но през последните години в страната се заговори за връщането й. В края на 2016 г. Министерство на отбраната на Сърбия сформира работна група, която разгледа нови стратегически документи, включително връщането на задължителната военна служба. Тогава предложението бе издигнато във връзка със засиления натиск по границите на страната заради миграционната криза.