Сръбското правителство нареди на своите въоръжени сили на границата с Косово да преминат в "състояние на пълна бойна готовност“. Това се казва в изявление на сръбският министър на отбраната Милош Вучевич, предават от Aljazeera.

Отношенията между Сърбия и Косово се изостриха в последните месеци, въпреки че ЕС и НАТО призоваха страните да свалят напрежението.

"Сръбският президент нареди армията на страната ни да бъде в най-висока степен на бойна готовност“, заяви министърът на отбраната късно в понеделник.

Той добави също, че президентът Вучич е наредил да бъде увеличен капацитетът на армията по границата с Косово, като тя трябва да нарасне от 1500 на 5000 войници.

Министърът на вътрешните работи Братислав Гашич каза, че е "наредил пълна бойна готовност“ на полицията и другите части за сигурност и че те са под командването на началник-щаба на армията според "техния оперативен план“.

Вътрешният министър обясни, че той е предприел тези действия по нареждане на президента на страната, така че "всички мерки да бъдат взети, за да бъдат защитени сърбите в Косово“. 

Заповедите на Вучич идват, след като главнокомандващият на сръбската армия, генерал Милан Мойсилович, беше изпратен на границата с Косово в неделя, въпреки че не стана ясно какво означават новите заповеди на границата, където сръбските войски са в бойна готовност от известно време.