Съдът на Босна и Херцеговина издаде заповед за издирване и задържане на бившия член на армията на босненските сърби Миодраг Митрашинович, осъден за военни престъпления, който избяга от болница в страната, преди да изтърпи присъдата си в затвора, съобщава новинарският портал Index.hr.

Митрашинович, заедно със седем други бивши членове на армията на босненските сърби, бе осъден на 13 години затвор миналия петък, след като бе признат за отговорен за отвличането и убийството на 20 цивилни в района на Вишеград през 1993 г.

Малко преди издаването на присъдата бе разпоредено задържането на останалите обвиняеми, за да предотвратят бягството им в Сърбия, но не и Митрашинович, който беше в болницата във Фоча за консултации с лекари поради предполагаем стомашни проблеми.

В началото на седмицата полицията се опитала да задържи Митрашинович, но той не бил нито в болницата, нито на домашния си адрес във Вишеград.

Както съобщават местните медии, всички полицейски служби в Босна и Херцеговина са информирани за бягството му и сега се установява кой му е помогнал.

Митрашинович е само един от редицата заподозрени или осъдени бивши членове на босненско-сръбската армия или полиция, избягали в Сърбия в опит да избегнат наказателно преследване.

Сърбия и Хърватия не екстрадират в БиХ свои граждани, обвинени във военни престъпления в конфликтите от 90-те години на миналия век.

Митрашинович бе признат за виновен за едно от най-бруталните военни престъпления, извършени в БиХ. През 1993 г. той и други членове на босненските сръбски военни отвличат 20 босненски и хърватски граждани от влак, пътуващ между Белград и Бар. След залавянето те са малтретирани и ограбени, а след това убити, като телата им са хвърлени в река Дрина.