Въоръжените сили на Сърбия са свалили вражески дрон във въздушното пространство на страната, съобщава електронното издание на вестник Večernje novosti, като се позовава на информация от Министерството на отбраната в Белград.

"В съответствие със заповедта на президента на републиката и върховния главнокомандващ президента Александър Вучич... части на сръбската армия неутрализираха комерсиален дрон, движещ се от Копаоник към Рашка този следобед. Дронът е свален със средства за радиоелектронна борба в непосредствена близост до военните обекти на Рашкия гарнизон“, се казва в съобщение на военното ведомство“, се казва в изявлението на военното ведомство.

Večernje novosti допълва, че сръбските въоръжени сили издирват дрона в района на Копаоник. Очаква се той локализиран до четвъртък сутринта.

Във вторник сръбският президент Александър Вучич издаде заповед за унищожаване на всички вражески дронове в небето над Централна Сърбия. В същия ден сръбските въоръжени сили бяха приведени в повишена бойна готовност. Военният министър Вучевич обясни, че ситуацията в Косово е напрегната, след като Прищина започна да прилага решението за забрана на сръбските регистрационни номера. Министърът отбеляза, че никой не иска да воюва, но армията е готова да изпълни всякакви задачи.