Съветът по правосъдие и вътрешни работи, който се провежда на 4 и 5 декември в Брюксел, няма в дневния си ред гласуване на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското споразумение, предава държавната информационна агенция на северната ни съседка – Agerpres.

Румъния чака да разбере дали Нидерландия ще подкрепи присъединяването на България към Европейското пространство за свободно движение, за да вземе решение по Шенгенското досие, поясни в понеделник премиерът на Румъния Марчел Чолаку.

"В Нидерландия имаше избори на 22 ноември. Нямаше време да се започне процедурата за подлагане на настоящия министър-председател на гласуване в парламента, защото имаше избори. Беше повече от сигурно, че темата няма да се обсъжда на 4 и 5 декември, но остана на дневен ред да предложим извънредно заседание през декември. Първо чакаме решението на Нидерландия за България и ще видим как ще действа Румъния“, заяви Чолаку.

По отношение на неотдавнашния диалог с представители на Австрия, Чолаку заяви, че не е имал директен разговор с канцлера Карл Нехамер. "Имаше дискусии на ниво посланици и министъри на вътрешните работи имаше, както други контакти“, поясни той, като допълни, че очаква такъв да бъде проведен.

Към настоящия момент Нидерландия и Австрия не са представили окончателните си позиции, затова гласуването за приемането на България и Румъния в Шенген се очаква да бъде по-късно през декември.

Испания, която председателства Съвета на ЕС, се надява да осигури необходимото единодушие за приемането на България и Румъния в Шенген до края на тази година. В Мадрид изразиха готовност да организират извънредна среща на вътрешните министри или да поставят въпроса на гласуване чрез писмена процедура.