Руският президент Владимир Путин пристигна в Северна Корея в сряда вечерта за посещение, по време на което може да бъде подписано споразумение за стратегическо партньорство между Москва и Пхенян, съюз, който Западът вижда като заплаха.

Предишното официално посещение на президента Владимир Путин в Северна Корея се състоя през 2000 г. Дипломатическият съветник на президента Путин Юрий Ушаков каза пред руските медии, че по време на това посещение ще бъдат подписани "важни, много значими документи", имайки предвид "евентуалното сключване на всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство", пише AFP.

Руският държавен глава е посрещнат от огромни трансперанти, пожелаващи му топло "добре дошъл" и показващи усмихнатото му лице, окачени на стълбовете на лампите в Пхенян заедно с руските знамена, според изображения, публикувани от руските държавни медии.

Москва и Пхенян са съюзници от края на Корейската война (1950-1953 г.), но се сближиха, след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Във вторник (18 юни) Путин приветства "твърдата подкрепа", предложена от Северна Корея на руската военна операция в Украйна, малко преди пристигането му в Пхенян в сряда.

"Русия подкрепи Северна Корея и нейния героичен народ в борбата им да защитят правото си сам да избере пътя на независимост, самобитност и развитие пред лицето на хитрия, опасен и агресивен враг (...) и ние непоколебимо подкрепяме това бъдеще", пише Путин в статия, публикувана от официалния севернокорейски всекидневник Rodong Sinmun и информационната агенция KCNA.

Той пише още, че Пхенян "твърдо подкрепя" военната офанзива на Русия в Украйна и му благодари за това.

САЩ и Европа са притеснени от ускоряващото се сближаване между Москва и Пхенян и обвиняват Северна Корея, че доставя на Русия боеприпаси за войната й срещу Украйна в замяна на технологична, дипломатическа и хранителна помощ. Това посещение "показва колко зависими са сега президентът Путин и Москва от авторитарните страни по света. Най-близките приятели и най-големите поддръжници на военните усилия на Русия са Северна Корея, Иран и Китай", коментира в понеделник (16 юни) във Вашингтон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който подчерта, че Русия, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН , "нарушава санкциите", наложени на Северна Корея.