Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта, в рамките на срещата си със завеждащия Службата на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай (ЦК) Ван И не е получил извинение за инцидента с балона от началото на февруари.

"Не бих искал да давам характеристика на казаното ми, изглежда ми неуместно. Мога обаче да кажа, че нямаше извинение“, обяви първият дипломат на Вашингтон в интервю за телевизия NBC News, част от което бе излъчено в събота (местно време).

Блинкен е подчертал пред Ван И, че инцидентът с балона е "нарушил суверенитета на [САЩ] и международното право. Открито му казах, че това е неприемливо и никога повече не трябва да се случва“, сподели държавният секретар на САЩ.

Освен това двамата дипломати са се съгласили, че поддържането на директен канали за комуникация между Вашингтон и Пекин е от изключително значение.

"Подчертах колко е важно да имаме директни канали за комуникация, колко е важно да продължим дипломатическите контакти между нашите страни. Вярвам, че това е, което светът очаква от нас. Той очаква от нас да подхождаме отговорно към отношенията между нашите страни. Ето защо беше важно е да използваме възможността да се срещнем в Мюнхен“, допълни още Блинкен.

По-рано Държавният департамент на САЩ съобщи, че Блинкен и Ван И са се срещнали в кулоарите на Конференция по сигурността в Мюнхен. Първият дипломат трябваше да пътува до Пекин в началото на февруари, но отмени визитата си след инцидента с китайския балон, за който във Вашингтон твърдят, че е бил разузнавателен. Пекин на свой ред увери, че балонът е бил метеорологичен и е попаднал във въздушното пространство на САЩ след "случайно“ отклонение от курса.