Министърът на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски ще обсъди днес с полския си колега Роберт Телус проблема с износа на зърно. Срещата ще се състои на границата между двете държави, съобщават РБК-Украйна и PolskieRadio24.

Преговорите ще се проведат на ГКПП Дорохуск-Ягодин в Любелското воеводство. Министрите ще се опитат да решат проблема с износа на украинско зърно през Полша.

"Полската и украинската страна търсят начини за решаване на проблемите на земеделците поради наплива на селскостопански продукти, по-специално зърнени култури от Украйна“, се казва в съобщението на медиите.

В Полша фермерите настояват властите да върнат митото върху зърното от Украйна. Те  отбелязват, че украинските продукти, които е трябвало да преминат транзит през Полша, биват оставяни в страната и се продават на ниски цени.

Предишният министър на земеделието на Полша Хенрик Ковалчик подаде оставка заради зърнената криза.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди темата за износа на зърно по време на посещението си в Полша. Той отбеляза, че страните са намерили изход от ситуацията. По-късно полското правителство обяви, че украинското зърно ще бъде изнесено в други страни без разтоварване.