Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че е организирала терористична атака срещу ключовия мост, свързващ Русия и Крим, предаде Reuters.

"Няма никакво съмнение. Това е терористичен акт, насочен към разрушаване на критично важна гражданска инфраструктура", заяви Путин във видеоклип в канала Телеграм на Кремъл.

"Това е измислено, извършено и поръчано от украинските специални служби".

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че Русия трябва да убие "терористите", отговорни за нападението.

"Русия може да отговори на това престъпление само чрез пряко убийство на терористите, както е обичайно навсякъде по света. Именно това очакват руските граждани", цитира думите му информационната агенция ТАСС.

Взривът в събота на моста над Керченския проток, основен маршрут за снабдяване на силите на Москва в Южна Украйна, предизвика радостни послания от украински официални лица, но не и поемане на отговорност.

В неделя Путин се срещна с Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Русия, който представи резултатите от разследването на експлозията на камион и последвалия пожар на моста.

Бастрикин заяви, че превозното средство е преминало през България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодарския край на Русия, преди да стигне до моста. Сред тези, които са помогнали на украинските специални служби да се подготвят, са били "граждани на Русия и на чужди държави", добави Бастрикин във видеото в канала на Кремъл в Телеграм.

Олександър Коваленко, военен анализатор и ръководител на уебсайта "Информационна съпротива", заяви пред уебсайта на телевизия "Еспресо", известен в Украйна дигитален оператор, че Русия може да засили атаките срещу граждански обекти след експлозията на моста в Крим.

"Вероятно става дума за ракетни удари по граничните райони - Сумска и Черниговска област. Възможно е също така да се използват ракети и безпилотни самолети иранско производство Shahed-136 за нанасяне на удари още по-дълбоко в украинската територия", каза той.

Снимки показаха, че част от пътното платно на моста е отнесено, въпреки че железопътните услуги и частичното движение по пътищата са възобновени.

Руското министерство на транспорта, цитирано от агенция РИА Новости, съобщи, че след експлозията през Керченския проток с ферибот са преминали близо 1500 души и 162 тежки товара.

Белият дом отказва директен коментар за взрива на моста, но заяви, че Съединените щати ще продължат да въоръжават Украйна.