Администрацията на американския президент Джо Байдън е далеч по-загрижена за корупцията в Украйна, отколкото публично признава. Поне това гласи вътрешен стратегически документ на САЩ, с който се сдоби американската редакция на Politico.

"Чувствителната, но некласифицирана“ версия на дългосрочния план на САЩ излага множество стъпки, които Вашингтон предприема, за да помогне на Киев да изкорени злоупотребите и по друг начин да реформира редица украински сектори. Той подчертава, че корупцията може да накара западните съюзници да се откажат от борбата на Украйна срещу руската инвазия и че Киев не може да отложи усилията за борба с корупцията.

"Възприятията за високи нива на корупция“, предупреждава поверителната версия на документа, може да "подкопае доверието на украинската общественост и на чуждестранните лидери във военновременното правителство“.

Това е по-сериозно от анализа, наличен в малко забелязаната публична версия на документа от 22 страници, който Държавният департамент изглежда е публикувал на уебсайта си без шум преди около месец.

Поверителната версия на "Интегрираната стратегия за страната“ е около три пъти по-дълга и съдържа много повече подробности за целите на САЩ в Украйна, от приватизирането на нейните банки до подпомагането на повече училища да преподават английски до насърчаването на нейните военни да приемат протоколите на НАТО. Много цели са предназначени да намалят корупцията, която тормози страната.

Тихото пускане на стратегията и фактът, че най-строгият език е оставен в поверителната версия, подчертава предизвикатеслтвото за вида на изпратеното послание, пред което е изправен екипът на Байдън.

Администрацията иска да притисне Украйна да спре подкупите, не на последно място защото са заложени щатски долари. Но прекаленото шумолене по въпроса може да насърчи противниците на американската помощ за Украйна, много от тях републикански депутати, които се опитват да блокират такава помощ. Всяко усещане за отслабена американска подкрепа за Киев също може да накара повече европейски страни да се замислят за ролята си.

Що се отнася до украинците, "зад кулисите се водят някои честни разговори“, разкрива неназован американски служител, запознат с политиката в Украйна.

Украинските подкупи отдавна са повод за безпокойство на американски официални лица чак до президента Джо Байдън. Но темата беше оставена настрана след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., което Байдън нарече истинска битка на демокрацията срещу автокрацията.

Месеци наред сътрудниците на Байдън се придържаха към кратки споменавания на корупция. Те искаха да покажат солидарност с Киев и да избегнат да дават гориво на малък брой републикански законодатели, критикуващи военната и икономическата помощ на САЩ за Украйна.

Повече от година след началото на пълномащабната война, официалните лица на САЩ настояват повече по въпроса публично и частно. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан например се срещна в началото на септември с делегация от украинските антикорупционни институции.

Втори американски служител, запознат с дискусиите, потвърди пред POLITICO, че администрацията на Байдън разговаря с украинските лидери за потенциално обвързване на бъдеща икономическа помощ с "реформи за справяне с корупцията и превръщане на Украйна в по-привлекателно място за частни инвестиции“.

Такива условия не се разглеждат за военна помощ, подчертава служителят.

Говорител на украинското външно министерство не отговори на исканията за коментар. Но украинският президент Володимир Зеленски уволни няколко високопоставени служители на отбраната при неотдавнашна репресия срещу предполагаеми подкупи - послание към Съединените щати и Европа, че той слуша.