Доналд Тръмп със сигурност ще се кандидатира отново за президент, за да си върне Белия дом след единия си мандат на поста. Той няма да е първият бивш президент, който се опитва да направи подобно нещо, пише The Hill.

Ако историята ни е ориентир, обаче, шансовете на Тръмп да изкара два непоследователни мандата са изключително малки. Всъщност има само до един пример за повече от 200 години, в който това действително се реализира, въпреки че и други са се опитвали да се върнат на президентския пост.

Най-близкият паралел на това, което Тръмп се опитва да възпроизведе, идва от кариерата на демократа Гроувър Кливланд, 22-ри и 24-ти президент на САЩ. За разлика от това Мартин Ван Бурен, Милард Филмор, Юлисис Грант и Теодор Рузвелт се опитват, но неуспяват да се върнат на президентския пост след прекъсване.

Кливланд е избран за първи път през 1884 г. Той печели Избирателната колегия с 219 гласа срещу републиканския опонент Джеймс Блейн със 182 електорални гласа. Победата на Кливланд обаче се дължи на победата в родния му щат Ню Йорк, която той сечели с малко над 1000 гласа. Ако Кливланд беше загубил Ню Йорк, Блейн щеше да спечели президентството и Кливланд вероятно щеше да бъде само бележка под линия към историята, припомня изданието.

Точно както победата на Кливланд през 1884 г. зависеше само от няколко гласа в един щат, през 2016 г. преднината на Тръмп пред Хилъри Клинтън се дължи на малки, но значими победи в Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания. Той спечели тези три щата с общо по-малко от 78 000 гласа, въпреки че загуби общото гласуване в цялата страна с близо 3 милиона гласа.

През 1888 г. Кливланд се кандидатира за втори мандат, а през 2020 г. Тръмп направи същото. И двамата загубиха. Кливланд обаче печели общия вот, но губи Избирателната колегия от Бенджамин Харисън. Въпреки неоснователните протести на Тръмп за противното, той губи народния вот с повече от 7 милиона гласа и загуби Избирателната колегия, което го деградира до статута на бивш президент.

До 1892 г. Кливланд не се задоволява да продължава да стои встрани от политиката и затова издига още една кандидатура за президентския пост. Демократите го номинират за трети път. На общите избори той взима ключовете от Белия дом обратно от Харисън с победите си както в Избирателната колегия, така и в народния вот. По този начин е запечатано наследството на Кливланд като единствения президент, изкарал два непоследователни мандата.

До президентските избори през 2024 г. остават малко повече от две години и Тръмп не крие желанието си да се кандидатира отново за президент. За разлика от Кливланд, който спечели в общия вот и при трите си кандидатури за президент, Тръмп никога не е печелил по гласове, отбелязва изданието.