Председателят на унгарския парламент Ласло Кевер заяви, че Европейският съюз вече може смело да бъде обявен за губещия в украинския конфликт. Според представителя на източноевропейската държава ЕС действа противно на собствените си икономически интереси. Кевер добави, че Будапеща може да сподели опита от възстановяването от пораженията, предава държавната агенция MTI.

"Днес Европейският съюз, неспособен политически да предотврати избухването на война в Украйна, неспособен да възстанови мира чрез дипломация и – под външен натиск – действащ в разрез с най-основните си икономически интереси, вече може да се смята за губещ, независимо от това коя страна в пряката битка на фронтовете се обявява за победител“, заяви председателят на унгарския парламент.

Кевер смята, че "групите по интереси и частният капитал извън Европа“ обричат ​​ЕС на военна зависимост, както и на политическо подчинение. Той изтъкна и европейската икономическа и енергийна нежизнеспособност. Политикът припомни финансовите дългове на редица европейски държави и социалното разединение.

Също така стана известно, че инвеститорите са се освободили от акции в Европа за 3,4 милиарда долара между 1 и 7 септември, в резултат на което общият отлив за последните шест месеца достигна 83 милиарда долара според EPFR Global.

В края на август пресслужбата на Евростат съобщи, че годишната инфлация в 19 страни от еврозоната се е повишила до рекордните 9,1% към края на август 2022 г. След това Управителният съвет на ЕЦБ за първи път в историята си повиши три основни лихви наведнъж със 75 базисни пункта.