Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц демонстрира солидна промяна в позициите си с изявлението, че доставките на оръжия биха могли да допринесат за по-бързо прекратяване на конфликта в Украйна, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit

Шолц увери, че разбира хората, които са скептични относно доставките на оръжие за Украйна. "Нашата помощ за Украйна възлиза общо на повече от 14 милиарда евро. Предоставяме финансова, хуманитарна и оръжейна подкрепа. Разбирам защо това тревожи някои, защо някои от нашите решения се поставят под съмнение“, подчерта канцлерът по повод годишнината от войната в Украйна.

Ето защо е важно Германия да координира тясно и да действа "в унисон с нашите партньори и съюзници", повтори той. "И ние ще направим всичко, за да гарантираме, че войната между Русия и НАТО няма да ескалира“.

Германия ще продължи да стои твърдо на страната на Украйна и в бъдеще, подчерта още Шолц. "Защото не нашите оръжейни доставки удължават войната. Обратното е вярно. Колкото по-скоро президентът на Русия разбере, че няма да постигне империалистическите си цели, толкова по-голям е шансът войната да приключи скоро. Всичко е в ръцете на Путин. Той може да сложи край на тази война“, категоричен бе германският канцлер.