Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев смята, че Западът провокира световна война с помощта на ядрено оръжие. По думите му Москва може да използва такова, ако Украйна спечели конфликта и превземе нови субекти на Руската федерация.

"Тезата на западните държави: не може да се позволи на Русия да спечели войната. Това  означава: ако не Русия печели, то очевидно печели Украйна. Целта на Украйна във войната беше обявена от режима в Киев - връщането на всички територии, които преди са й принадлежали. Това е заплаха за съществуването на нашата държава и разпадането на днешна Русия. А това означава пряка причина за прилагането на чл. 19 от Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране“, написа Медведев в профила си в социалната мрежа "Телеграм“.

Съгласно горепосочения член от Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране, Москва може да използва ядрено оръжие в случай на неядрена агресия, ако това застрашава съществуването на държавата.

Според Медведев западните страни "тласкат света към глобална война. И само пълната и окончателна победа на Русия е гаранция срещу световни конфликти“.