Страните от ОПЕК+ ще намалят производството на петрол с 2 милиона барела на ден от ноември, съгласно споразумението, постигнато на срещата във Виена. Сделката ще остане в сила до края на следващата година, става ясно от комюникето на ОПЕК+, разпространено след края на преговорите в австрийската столица.

От текста става ясно, че заседанията на мониторинговия комитет ще се провеждат на всеки два месеца, а срещите на министрите от страните-членки на ОПЕК+ - на всеки шест месеца. Следващата министерска среща на ОПЕК+ ще се проведе на 4 декември.

В рамките на срещата във Виена страните от ОПЕК+ се споразумяха за налагането на най-големите от 2020 година насам съкращения в добива на петрол, въпреки натиска от страна на САЩ и други държави.

Намаляването може да стимулира възстановяването на цените на петрола, които паднаха до около 90 от 120 долара преди три месеца поради опасения от глобална икономическа рецесия, нарастващи лихвени проценти в САЩ и по-силен долар.

САЩ настояха ОПЕК да се откаже от съкращенията, като се аргументираха, че фундаменталните показатели не подкрепят действия в тази посока, каза източник, запознат с преговорите.