Руският нефт продължава да влиза на пазарите на Европейския съюз независимо от ембаргото, като продукт от трети страни, особено Индия, пише Der Spiegel.

Както отбелязва изданието, най-малко два танкера с руски петрол пристигат в пристанищата на Индия всеки ден, което прави 70 танкера на месец. След известно време част от този нефт влиза в ЕС в преработен вид.

След избухването на войната в Украйна, ЕС прие няколко пакета от санкции срещу Москва. От декември 2022 г. е забранен вносът на руски петрол в ЕС по море, а от февруари тази година е в сила ембарго върху дизеловото гориво и бензина. Руският петрол обаче продължава да тече към Европа в преработен вид.

Според Kpler глобалното корабоплаване се е променило след налагането на санкциите: танкери с руски петрол вече не се изпращат в западните страни, а в източните: Турция, Саудитска Арабия и преди всичко Индия.

Няколко рафинерии са разположени на западния бряг на Индия, включително най-голямата в света. Там руският петрол се преработва в бензин и дизелово гориво, които след това отиват в ЕС.

През април Индия изпрати повече гориво за ЕС от всякога, изпреварвайки Саудитска Арабия, според Kpler.

Индия отказа да наложи санкции срещу Москва, като увеличи вноса на петрол до 40% от нуждите си. Преди войната този дял беше само 1%. Доставката на петролни продукти в ЕС обаче е съвсем законна, тъй като рафинираните продукти се считат за индийски. В същото време в Индия петролната рафинерия Vadinar е почти 50% собственост на руската държавна петролна компания Роснефт.

Припомняме, върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз трябва да вземе строги мерки срещу препродажбата на Индия на руски петрол в Европа като гориво.

През 2022 г. вносът на руски петрол в Индия се е увеличил десетократно.