Бившият заместник-министър на отбраната на Русия се присъедини към ЧВК  "Вагнер" като заместник-командир, след като очевидно е бил уволнен, съобщиха руските провоенни социални медийни канали, цитирани от Sky News и Reuters.

Два видеоклипа, публикувани от военния кореспондент Александър Симонов в Telegram, показват генерал-полковник Михаил Мизинцев (известен като "Касапинът от Мариупол"), облечен в бойна екипировка с маркировка на "Вагнер", докато посещава тренировъчен лагер и обикаля руските позиции в източния украински град Бахмут.

Кадрите съвпаднаха с публикуването на две видео изявления на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който яростно поднови дългогодишни обвинения, че отбранителната институция лишава силите му от боеприпаси от ревност към техния успех.

Въпреки че Пригожин редовно обвинява основните военни, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, в некомпетентност, той изтъква отделни командири за похвала.

На 29 април пресслужбата на Пригожин заяви, че той е предложил да "поеме" Мизинцев, ден след съобщението за уволнението му от Министерството на отбраната.

Мизинцев, който организира обсадата на украинския град Мариупол в първите месеци на войната миналата година, заемаше поста заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката и доставките, едва през септември миналата година.

Grey Zone, силно следван канал в Telegram, свързан с ЧВК "Вагнер", написа, че Мизинцев е станал "не първият и очевидно не последният генерал, който не е на мястото си сред бюрокрацията и подлизурството“, цитират от Reuters.

Европейският съюз наложи санкции на Мизинцев през юни, наричайки го "Касапинът от Мариупол“ за ролята му в обсадата, която опустоши града.