Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар е на посещение в Прищина, където ще проведе срещи с лидерите на най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание Albanian Daily News, като се позовава на съобщение от кабинета на президента на Косово Вьоса Османи. Уточнява се, че те ще приеме Ескобар в часовете преди обед, след което двамата ще дадат пресконференция.

Посещението на Ескобар идва в момент, в който Франция и Германия отправиха предложение към лидерите на Косово и Сърбия, което би могло да се превърне в нова рамка за диалог между двете държави за постигане на правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията.

Според президента на Сърбия Александър Вучич предложението предвижда страната му да позволи на Косово да се присъедини към международни институции и организации, включително ООН, в замяна на бързото членство на западната ни съседка в ЕС.

За последен път Ескобар посети Косово на 24 август, заедно с пратеника на Европейския съюз за диалога Косово-Сърбия Мирослав Лайчак.

Все още не е ясно какви теми ще бъдат включени в дневния ред по време на посещението на Ескобар, но САЩ - въпреки че не са част от диалога с посредничеството на ЕС, призоваха двете балкански страни да избягват напрежението и да прилагат постигнатите досега споразумения.

На 1 септември Косово удължи крайния срок за пререгистрация на автомобили с регистрационни номера, издадени от Сърбия. Гражданите ще имат време до края на октомври да подменят сръбските регистрационни номера. Въпреки факта, че кампанията за пререгистрация продължава, досега към нея има слаб интерес от страна на сърбите, живеещи в северната част на Косово.

Спешно решение за регистрационните табели поиска и Лайчак по време на срещата си в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич на 17 октомври, припомня изданието.

Диалогът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия започна през 2011 г. Страните имат различия по отношение на завършването на процеса. Прищина изисква окончателното споразумение да включва взаимно признаване, докато Белград настоява за компромисно решение.