Спецчасти на полицейските сили на Косово изпратени на контролно-пропускателните пунктове "Ярине“ и "Бърняк“ на границата със Сърбия, съобщава електронното издание на белградския ежедневник "Вечернье Новости“.

По данни на редакцията служителите на реда на Косово са започнали да "окупират“ пунктовете в неделя, а в понеделник окончателно са установили контрол. Решението за изпращането им е свързано с оставките на сърбите на служба в полицията на най-младата държава на Балканите. Уточнява се, че движението на превозните средства протича без затруднения.

Допълва се, че бронетранспортьор с офицери от специалните части на косовската полиция, въоръжени с автомати, са започнали да патрулират на ГКПП "Ярине“. Специални сили и бронирани машини са разположени и в базата на т. нар. косовска полиция, разположена на километър от пункта.

Косовските сърби се оттеглиха от всички централни и местни институции в знак на протест срещу решението на Прищина да замени регистрационните номера, издадени на сърбите от институциите на Белград, с табели от Република Косово.