Операцията на Вашингтон за спасяване на банките имаше нееднозначно начало в понеделник на Уолстрийт, пише The Washington Post.

Според изданието реакцията на правителството на колапса на Silicon Valley Bank не е успял да разсее съмненията относно здравето на някои средни банки и да накара инвеститорите да дебатират дали Федералният резерв ще бъде принуден да промени курса си за борба с инфлацията.

Денят започна с опит на президента Байдън от Белия Дом да успокои страховете от банкова криза, преди да напусне Вашингтон и да посети Калифорния.

"Американците могат да бъдат уверени, че банковата система е безопасна. Вашите депозити ще бъдат там, когато имате нужда от тях“, каза президентът в сутрешните забележки от стаята на Рузвелт.

В Силициевата долина облекчени клиенти се наредиха на опашка пред клоновете на SVB, за да изтеглят средствата, за които се страхуваха, че ще бъдат загубени. Вложителите на банката в Менло Парк заявиха, че се е чакало до два часа за получаване на пари и чекове на касата. Единственото доказателство за новите собственици на фалиралата банка беше съобщение за новини на Federal Deposit Insurance Corp., залепено на вратата.

На Уолстрийт банковите акции бяха опустошени, като регионалните институции бяха засегнати най-тежко. First Republic Bank, друга средно голяма банка, отбеляза спад на цената на акциите си с почти 80 процента, преди да приключи деня със спад от 62 процента. Сривът дойде въпреки информацията, че банката е подкрепила баланса си с вливане на капитал от JPMorgan Chase.

Дори някои от най-големите и най-добре защитени банки в страната бяха отбягвани. Акциите на Citigroup загубиха повече от 7%, докато Wells Fargo падна с 6%. По-широките фондови пазари останаха без промяна.

"В Силициевата долина продължават да си плащат сметките. Засега не се виждат масивни изходящи потоци. Така че мисля, че това означава, че (намесата) е сравнително успешна“, заяви Лорънс Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ. "Но финансовата система претърпя шок и въпреки че лекарите от спешното отделение са свършили добра работа, пациентът не се е върнал към пълно здраве“.

Въпреки че реакцията на пазара беше забележителна, падащите цени на акциите не представляват непосредствена заплаха за банките. Докато тегленията от вложителите остават на обичайните нива, здравите банки могат да продължат да работят дори когато цените на акциите им се колебаят, казва Карън Петру, управляващ партньор на Federal Financial Analytics, консултантска компания във Вашингтон. Състоянието на банките се определя от размера на капитала, който те държат в резерв за поемане на загуби, и адекватността на наличните им активи, за да посрещнат всякакви тегления от страна на вложителите.