Гръцки съд ще разгледа във вторник наказателно дело, свързано с контрабанда, срещу група от 24 хуманитарни работници и доброволци, участвали в спасителни операции за мигранти на източен гръцки остров, пише Kathimerini.

Международни правозащитни организации широко критикуват съдебното преследване на обвиняемите, които отричат всички обвинения и казват, че не са направили нищо повече от това да помогнат за спасяването на хора, чийто живот е бил в опасност.

Сред задържаните хуманитарни работници е известната сирийска служителка по правата на човека Сара Мардини, самата бежанка и състезателка по плуване, чиято сестра Юсра Мардини беше част от отбора по плуване на бежанци(те) на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и Токио през 2021 г. Историята на сестрите е превърната във филм на Netflix.

Мардини, която не присъства на изслушването във вторник, и колегата й доброволец Шон Биндър прекараха повече от три месеца в затвора в Лесбос след ареста им през 2018 г. по обвинения в престъпление, които включват шпионаж, фалшификация и незаконно използване на радиочестоти.

Първоначално делото трябваше да продължи през 2021 г., но беше отложено заради процедурни въпроси. Двамата също са разследвани за углавни престъпления, но все още не са повдигнати такива обвинения.

"Това, което е подсъдимо днес, са човешките права. Това е фундаменталният проблем", заяви Биндер пред съда преди изслушването във вторник, като отбеляза, че се надява делото да премине към съдебен процес, както е планирано.

"Отчаяно искаме да отидем на съд, защото това, което направихме, беше законно", каза Биндер. "И искаме съдията да признае, че трябва да преминем през това, защото дотогава има сянка на съмнение, не само над мен, но и над всеки, който търси и спасява."

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" определи делото срещу хуманитарните работници като "фарс" и призова гръцките власти да оттеглят обвиненията.

"Сара и Шон направиха това, което всеки от нас трябва да направи, ако бяхме на тяхно място. Да помагаш на хора, изложени на риск от удавяне в един от най-смъртоносните морски пътища в Европа, и да им помагаш на брега не е престъпление", заяви Нилс Муйзниекс, директор на Европейския регионален офис на "Амнести", в изявление преди изслушването във вторник.

"Този процес разкрива как гръцките власти ще направят (стигат до) крайности, за да спрат хуманитарната помощ и да обезкуражат мигрантите и бежанците да търсят безопасност на бреговете на страната, нещо, което виждаме в редица европейски страни държави", отбеляза той. "Фарсово е, че този процес дори се провежда".

Гърция, в която около един милион мигранти и бежанци преминаха към бреговете й от близката Турция в разгара на бежанската криза през 2015 г., ограничи миграцията, издигайки ограда по голяма част от сухопътната си граница с Турция и увеличавайки морските патрули близо до островите си.

Гръцките власти казват, че имат строга, но справедлива миграционна политика. Те също така отричат, въпреки нарастващите доказателства за обратното, да извършват незаконни депортации на хора, пристигащи на гръцка територия, без да им позволяват да кандидатстват за убежище, процедура, известна като "отблъскване".