Спасители от Таджикистан извадиха живо тригодишно момче от развалините в турския град Кахраманмараш, което прекара там 158 часа. Това съобщиха в понеделник от пресслужбата на Комитета за извънредни ситуации (КИС) на Таджикистан, предава ТАСС.

"След много часове издирвателно-спасителни дейности в района на Онисубат на град Кахраманмараш, използвайки специално оборудване за търсене на хора под развалините, спасителите на КИС успяха да намерят и извадят тригодишно дете на име Явуз. Той е бил под развалините 158 часа“, заявиха от министерството.

След като го открили, "спасителите изключили оборудването, за да не изплашат още повече детето, и допълзяли до него".

На 11 февруари таджикските спасители извадиха живи изпод развалините баща и шестмесечното му дете, които бяха прекарали там шест дни в очакване на помощ. По време на работата си в Турция служителите на КИС са извадили изпод развалините 78 тела на загинали, съобщиха от пресслужбата.

Таджикистан изпрати в Турция група от 50 спасители и лекари, както и 2,5 тона специално оборудване, за да помогнат при ликвидирането на последиците от земетресението на 9 февруари. Освен това Душанбе изпрати 100 тона хуманитарна помощ, включваща стоки от първа необходимост и храна.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари с интервал от девет часа в турската провинция Кахраманмараш. Трусовете, последвани от стотици вторични трусове, бяха усетени в десет провинции на страната и съседните държави, от които Сирия пострада най-много. Броят на жертвите в Турция надхвърли 29 000.