SpaceX отложи опита за изстрелване на Starship в понеделник, който трябваше да е първият полет на огромната ракета, пише The Wall Street Journal.

Компанията се сблъска с проблем, свързан с нaлягането, докато се опитваше да зареди големия бустер, предназначен да захранва Starship от стартовата площадка.

"Кран за налягане изглежда е замръзнал“, заяви собственикът на SpaceX Мъск в туит.

На компанията ще й отнеме поне 48 часа, преди да успее да направи нов опит за тестов полет. SpaceX не се ангажира с конкретна дата за ново изстрелване, но междувременно екипите продължиха да зареждат совалката като тренировка за бъдещи опити.

В неделя основателят на SpaceX охлади очакванията относно изстрелването, посочвайки потенциалните рискове, свързани с полета и техническите предизвикателства. Изпълнителният директор заяви, че е загрижен, че проблем с мощните двигатели, инсталирани на Super Heavy бустера на Starship, може да доведе до унищожаване на част от ракетата или стартовата площадка.

SpaceX обаче не се изправи пред тези рискове, поне в понеделник. Вместо това масивната ракета остана да стои на платформата. Зареждането с гориво на ракетите може да бъде предизвикателство, особено предвид свойствата на горивото и сложните клапанни системи.

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА) също миналата година имаше проблеми със зареждането на гориво на своята собствена голяма нова ракета за първия й полет. НАСА в крайна сметка успя да го направи и изстреля своята ракета Space Launch System през ноември.

Space Exploration Technologies Corp., както официално се нарича SpaceX, се надяваше да изстреля Starship около 9:20 сутринта ET (16:20 българско време) от стартовата площадка на компанията, разположена източно от Браунсвил, Тексас, покрай Мексиканския залив.

"Всяка нова ракета-носител е предизвикателство“, заяви Даниел Дъмбахер, изпълнителен директор на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и бивш служител на НАСА, в скорошно интервю.

Г-н Мъск, в дискусия за Starship в неделя в Twitter, посочи трудностите при създаването на клапани, които могат да функционират, както е проектирано, когато са изправени едновременно пред интензивен студ и топлина. "Винаги е трудно, когато искате клапанът да работи в широк температурен диапазон“, посочи той.

Starship се състои от два компонента: Super Heavy бустер и космически кораб върху горната част на бустера, който всъщност се нарича Starship. Бустерът е проектиран да захранва ракетата от стартовите площадки, като космическият кораб се отделя от нея малко след излитане, за да започне полет към космоса.

Starship е проектиран да превозва огромни количества материал или значителен брой членове на екипажа в орбита. Никой няма да бъде на борда за тестовото изстрелване.

При най-добрия сценарий космическият кораб Starship ще лети около 90 минути след като се отдели от бустера по време на демонстрационния полет. Корабът ще кацне в Тихия океан, докато бустерът ще кацне в Мексиканския залив.