Ева Кайли, социалист и вицепрезидент на Европейския парламент, бе изключена от Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) и отстранена от групата на социалистите и демократите в парламента след ареста й в петък по подозрение за корупция, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

ПАСОК поиска в събота Кайли да се откаже от мястото си в Европейския парламент, но до този момент тя отказва да го направи. Белгийският вестник L’Echo цитира анонимен гръцки депутат, според когото "тя е наясно, че това би означавало премахване на нейния парламентарен имунитет“.

L’Echo съобщи, че значителни суми пари са били открити по време на полицейски акции на няколко места и че бащата на Кайли е бил хванат с куфар, пълен с пари.

44-годишната Кайли си навлече негативна критика преди няколко седмици, като направи изявление в защита на силно критикуваните трудови права в Катар. Тя дори стигна дотам, че описа страната домакин на Световното първенство като "пионер в правата на работниците“.

Кайли бе известна с проблемни отношения с другия гръцки евродепутат социалист Никос Андрулакис, който заема лидерския пост в ПАСОК от декември 2021 г.

Помощниците на Андрулакис коментираха по-рано, че предвид тежестта на обвиненията срещу Кайли партията трябва да действа бързо.

Групата обяви късно в петък, че "е взела решение да прекрати незабавно членството на евродепутата Ева Кайли в групата в отговор на продължаващите разследвания“.