На изборите във вторник датчаните дадоха мандат на Социалдемократическата партия да формира ново правителство, пише Reuters.

Социалдемократите си осигуриха най-силната подкрепа от повече от две десетилетия, въпреки критиките към мандата на Фредериксен за това, че е централизирала властта около нейния офис и противоречивото й решение да унищожи всички норки по време на пандемията.

"Благодаря на всички датчани, които ни се довериха с вашия вот, това е огромно доверие. Знам, че някои от вас са имали съмнения по пътя“, заяви Фредериксен рано сутринта в сряда.

о време на едни избори две различни прогнози за преброяването на гласовете от най-големите телевизионни оператори в страната поставят под въпрос до последния момент дали управляващият ляв блок може да запази мнозинството си.

Социалдемократите отново станаха най-голямата фракция в парламента с 27,5% от гласовете.

Левият блок получи 87 места в 179-местния парламент, което би му осигурило мнозинство с подкрепата на мандат от Фарьорските острови и две места, които все още не са определени в Гренландия, суверенна територия на Дания, която често избира леви кандидати.

Мнозинството на левите партии вероятно ще представлява дилема за Фредериксен, която се застъпва за широка коалиция през традиционното разделение между ляво и дясно, като твърди, че е необходимо политическо единство във време на международна несигурност.

Създаването на широка коалиция обаче може да се окаже трудно, тъй като повечето от нейните леви съюзници казват, че биха предпочели чисто ляво правителство.

Фредериксен преведе страната през един от най-хаотичните условия, сполетявали датско правителство от десетилетия, като трябваше да се справи с пандемия, растяща инфлация и геополитическа несигурност.

Изборите дойдоха само месец след като саботажът на два тръбопровода, пренасящи газ от Русия за Германия през датски води, подхрани безпрецедентно чувство на несигурност сред датчаните.

"В Дания в продължение на много години сме свикнали да напредваме. Сега сме изправени пред трудности и с войната в Европа, недостиг на енергия, инфлацията и климатичните предизвикателства, кризите се комбинират“, заяви Фредериксен.

Левите партии, на които Фредериксен може да разчита, за да състави ново правителство, включват Социалистическата народна партия, Червено-зеления алианс и Социално-либералната партия, като последната се оглавяваше от европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Опозиционният лидер Якоб Елеман-Йенсен от Либералната партия призна поражението си рано в сряда. Неговата партия загуби 19 от своите 43 места в парламента.