Служителите на транспортната компания "Австрийски железници" обявиха национална стачка, която ще продължи до полунощ, съобщава вестник Der Standard.

Заради еднодневна стачка е спряно движението на влакове в цялата страна, прекъсната е и железопътната комуникация със съседните на Австрия държави. Около 50 000 служители на австрийските железници не се явиха на работа. Протестната акция не засяга виенското метро и градските трамвайни линии, обслужвани от общински транспортни фирми. Закупените билети, които пътниците няма да могат да използват, ще важат до 5 декември.

Повод за стачката е искането на профсъюза на железничарите за повишаване на заплатите с 400 евро. Мярката трябва да засегне около 430 хиляди служители на транспортната компания. Австрийската икономическа камара, която представлява интересите на работодателя, отхвърли предложението и се съгласи на увеличение на заплатата с 200 евро с изплащане на еднократен бонус от хиляда евро. По време на петия кръг от преговорите, проведен в неделя, представителите на синдикатите не приеха тези условия и обявиха стачка.