Член на Въоръжените сили на Германия е обвинен в шпионаж в полза на Русия. Предполага се, че той може да е предоставил на руското ГРУ данни за системи за електронна война, съобщава вестник BILD.

"Обвиняемият е основателно заподозрян, че работи за чужда тайна служба. В тази връзка той е обвинен и в нарушаване на служебната тайна“, обяви главният прокурор.

Томас Х. е работил във Федералната служба за оборудване, информационни технологии и техническа поддръжка на Бундесвера, която отговаря за закупуването на материали и оръжия за германската армия, както и за тестване на отбранителни технологии. Предполага се, че е служил в отдел U5.1, занимаващ се с радиоелектронна борба и противодействие на системите за такава.

"От май 2023 година по собствена инициатива той няколко пъти се е свързал с руското генерално консулство в Бон и руското посолство в Берлин и е предложил сътрудничество. В един случай той е предал информация, която е получил в хода на професионалната си дейност, на руското разузнаване за препращане“, се казва в прессъобщение на Федералната прокуратура на Германия.

Обвиняемият бе арестуван в Кобленц на 9 август 2023 година и оттогава е в ареста.