Новите случаи на туберкулоза по света са се увеличили за първи път от над две десетилетия, като за това е допринесла пандемията от КОВИД-19, възпрепятствайки същевременно усилията за справяне с болестта, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация.

Миналата година Световната здравна организация обяви, че през 2020 г. смъртните случаи от туберкулоза отново са се увеличили - за първи път от повече от десетилетие.

"Този път, за съжаление, миналата година за първи път от повече от две десетилетия наблюдавахме увеличение на броя на хората, които развиват болестта, както и нейната резистентна към лекарства форма", заяви д-р Тереза Касаева, директор на Глобалната програма на СЗО за борба с туберкулозата, при представянето на годишния доклад.

Миналата година около 10,6 милиона души са заболели от туберкулоза - увеличение с 4,5 процента спрямо предходната. Болестта се причинява от бактерия, която атакува предимно белите дробове.

Честотата на заболеваемост се е увеличила с 3,6 процента между 2020 и 2021 г., след като през по-голямата част от последните две десетилетия е намалявала с около 2 процента годишно.

Разпространението на резистентната на лекарства туберкулоза също се е увеличило - с 3 процента между 2020 и 2021 г. Миналата година са отчетени 450 000 нови случая на резистентна на рифампицин туберкулоза.

Най-много хора са заболели от туберкулоза през 2021 г. в Югоизточна Азия (45 процента), Африка (23 процента) и Западния Тихоокеански регион (18 процента). На осем държави - Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Демократична република Конго, се падат над две трети от случаите в световен мащаб.