САЩ и европейските им съюзници влязоха в словесна престрелка с Русия в четвъртък за войната в Украйна и призоваха страните от Групата на 20-те (Г-20) да продължат да оказват натиск върху Москва за прекратяване на конфликта, който според тях е дестабилизирал света, информира Reuters.

Русия отвърна на удара, обвинявайки Запада, че е превърнал работата по дневния ред на Г-20 във "фарс“ и че западните делегации искат да прехвърлят отговорността за икономическите си провали върху Москва.

Войната в Украйна, която вече е във втората си година, остана в центъра на вниманието, както се очакваше, когато външните министри на страните от Г-20 се събраха на еднодневна среща в Ню Делхи. Русия определя действията си в Украйна като специална военна операция за премахване на заплахи за сигурността.

"Трябва да продължим да призоваваме Русия да прекрати своята агресивна война и да се оттегли от Украйна в името на международния мир и икономическата стабилност“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, според подготвени забележки, споделени с репортери след обръщението му при закрити врата.

"За съжаление тази среща отново беше помрачена от непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна“, заяви Блинкен.

Той беше подкрепен от колегите си от Германия, Франция и Нидерландия.

"За съжаление, един член на Г-20 пречи на всички останали 19 да съсредоточат всичките си усилия върху тези въпроси, за които е създадена Г-20“, отбеляза германският външен министър Аналена Бербок на срещата, обръщайки се към руския Сергей Лавров, според германската делегация.

"Моля Ви, г-н Лавров, да се върнете към пълното прилагане на Новия СТАРТ (договор за ядрени оръжия) и да възобновите диалога със САЩ", добави тя.

Миналата седмица президентът Владимир Путин обяви решението на Русия да спре участието си в последния договор СТАРТ, след като обвини Запада, че е пряко замесен в опитите за нанасяне на удари върху нейните стратегически въздушни бази.

Френският външен министър Катрин Колона заяви, че войната в Украйна е наранила "почти всяка страна на планетата, по отношение на храна, енергия, инфлация".

"Г-20 трябва да отговори твърдо, както направи на срещата на върха в Бали. Посланието в Бали беше ясно, като Г-20 трябва да предоставим решения, които защитават най-уязвимите, вместо да ги оставяме да страдат от войната на Русия“, посочи Колона, имайки предвид срещата на държавите и правителствата от Г-20 през ноември в Индонезия.

Холандският външен министър Вьопке Хьокстра пък подчерта пред CNBC, че Русия е единствената отговорна за войната и трябва да продължи да бъде санкционирана.

Руският външен министър Лавров обаче се опита да обвини Запада за глобалната политическа и икономическа криза.

"Редица западни делегации превърнаха работата по дневния ред на Г-20 във фарс, искайки да прехвърлят отговорността за неуспехите си в икономиката върху Руската федерация“, отбеляза Лавров според руско изявление.

"Западът създава пречки за износа на селскостопанска продукция на Руската федерация, независимо как представителите на ЕС убеждават в противното“, каза той.

Лавров също така обвини Запада в "безсрамно погребване" на черноморската зърнена инициатива, която улеснява износа на украински селскостопански продукти от южните й пристанища, съобщи агенция РИА Новости.

Във встъпителна реч индийският премиер Нарендра Моди призова външните министри да намерят общ език по глобалните въпроси.

"Срещате се във време на дълбоки глобални разделения“, заяви Моди във видео съобщение. "Не трябва да позволяваме на проблемите, които не можем да разрешим заедно, да пречат на тези, които можем“.

Индия, която е председател на блока тази година, отказа да обвини Русия за войната и потърси дипломатическо решение, като същевременно рязко увеличи покупките си на руски петрол.

Италианският премиер Джорджия Мелони, която е на посещение в Индия, се срещна с Моди в четвъртък и го помоли за помощ за улесняване на "справедливия мир" в Украйна.

Г20 е икономическа групировка, която включва страните от Г7, както и Русия, Китай, Индия, Бразилия, Австралия и Саудитска Арабия, наред с други нации.