Министърът на вътрешните работи на Словения Татяна Бобнар подаде оставка, съобщи председателят на долната камара на парламента в Братислава Уршка Клакочар-Жупанчич, предава ТАСС.

"В съответствие с чл. 115 от Конституцията на Република Словения Татяна Бобнар престава да действа като министър на вътрешните работи. <...> Министърът на публичната администрация Саня Аянович временно ще ръководи Министерството на вътрешните работи“, обяви председателят на парламента в рамките на заседание.

"Моите ценности и принципи са същите и не са се променили през последния месец. Смятам за най-голямото постижение като ръководител на МВР това, че нашето министерство стана отворено към обществото. Ведомството предложи сътрудничество на гражданското общество на републиката“, каза на свой ред Бобнар пред депутатите в парламента.

Според агенция STA след завръщането си от Брюксел на 9 декември вътрешният министър е изпратила писмо за оставка до премиера Роберт Голоб. Бобнар аргументира решението си с кадрови проблеми. Правителството отхвърли предложението й да назначи Бощян Линдава за генерален директор на полицията и Славко Корош за началник на отдел "Полицейски въпроси“, като и двамата кандидати продължават да служат на поста временно. Бобнар определи позицията на премиера като политически натиск върху правоприлагащите органи.