Словения ще достави на Украйна 28 танка като част от помощта за борба с руската агресия в рамките на сделка за размяна, според която тя ще получи 40 военни транспортни средства от Германия, съобщиха във вторник местни медии, цитирани от EFE.

Сделката беше постигната в понеделник от словенския министър-председател Роберт Голоб и германския канцлер Олаф Шолц след месеци на преговори. Словенските танкове са от модела M-55s, модернизирана версия на съветския Т-55. В замяна Словения ще получи 35 осемколесни военни автомобила и пет танкера. Словенското правителство обяви в изявление, че споразумението е сключено "в дух на солидарност с украинския народ", който се бори срещу руската агресия.

Същевременно обменът ще засили сътрудничеството в областта на отбраната между Словения и Германия, смятат от изпълнителната власт в Любляна. Преди няколко месеца двете страни преговаряха за възможността Словения да дари на Украйна няколко танка М-84 в замяна на по-модерни германски танкове, но в крайна сметка тази възможност беше отхвърлена, съобщава словенският вестник Delo.