Правителството на Словакия в оставка обвини Русия в намеса на проведените в събота парламентарни избори в страната и привика служител на руското посолство след изказвания от Москва за "американска следа“ в страната, предава AFP.

Преди парламентарните избори ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин нарече партията "Прогресивна Словакия" "прокси на САЩ" и каза, че Вашингтон уж е "засилил намесата си във вътрешнополитическата ситуация в Словакия".

"Ние считаме това за умишлено разпространявана дезинформация и неприемлива намеса от страна на Руската федерация в изборния процес в Словашката република“, се казва в изявление на словашкото външно министерство.

В отговор Министерството на външните работи в Братислава в понеделник извика служител на руското посолство и призова Москва да "спре дезинформационните дейности срещу Словакия“.

"Министерството остро протестира срещу невярното изявление на руското разузнаване, което поставя под въпрос честността на свободните и демократични избори в Словакия“, се казва в изявлението.

Иначе партия Smer-SD, водена от бившия министър-председател на Словакия Роберт Фицо, получи близо 23% от гласовете на парламентарните избори, изпреварвайки центристката Прогресивна Словакия с 18%.

Още по време на последното си премиерство Фицо зае ясно проруска позиция и призова за премахване на санкциите срещу Руската федерация, наложени заради анексията на Крим. Сега в този смисъл възгледите му станаха още по-радикални – той нарече украинците "нацисти“ и ги обвини, че са започнали война в Донбас.