Съюзът на автомобилните превозвачи на Словакия (UNAS) реши да започне блокада на ГКПП "Вишне Немецке-Ужгород“ на границата с Украйна от 1 декември, предава информационната агенция TASR.

Решението е взето след преговори с Министерството на транспорта на Словакия. Отбелязва се, че преминаването ще бъде блокирано от превозвачите от 1 декември в 15:00 часа местно време "до второ нареждане“.

По-рано този месец представители на UNAS вече блокираха граничния пункт Вишне Немецке-Ужгород за един час в знак на солидарност с полските превозвачи.

Те настояват Брюксел да въведе разрешителни за превоз на украински превозни средства, тъй като европейските компании не могат да се конкурират с тях - същото, за което настояват протестиращите на полската граница с Украйна.

Припомняме, че полските шофьори на камиони започнаха протеста си на 6 ноември с искане Брюксел да възстанови системата за разрешителни за украински шофьори, влизащи в Европейския съюз, и за шофьори от ЕС, които влизат в Украйна, с изключение на превозващите хуманитарна помощ и военни товари.