Словашкото правителство, ръководено от премиера Роберт Фицо, реши да разшири забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна. Както пише Novinky.cz, в допълнение към пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовите семена, забраната ще се разпростре върху вноса на мед, захар, малц и соя.

Също така, според предложението на министъра на земеделието Ричард Такач, транзитът на всички други селскостопански продукти и хранителни продукти от Украйна ще подлежи на митническо затваряне. На практика това означава, че предметите ще бъдат запечатани.

Министерството на земеделието в предложението отбеляза, че мерките са необходими, наред с други неща, поради липсата на общоевропейско решение за украинските стоки.

През септември Европейската комисия премахна ограниченията за внос на украинско зърно в Полша, България, Румъния, Унгария и Словакия. Въпреки това Словакия, Полша и Унгария все пак въведоха национална забрана за внос на украински селскостопански стоки. В отговор Украйна заведе дело срещу тези страни в Световната търговска организация.

Впоследствие Украйна представи своя план за разрешаване на зърнената криза, който беше подкрепен от Европейската комисия. Украинското правителство прие решение за въвеждане на нов механизъм за проверка и координация на четири групи украински селскостопански износ.

Но Словакия заяви, че подкрепя украинския план за действие за контрол на износа.