Временно изпълняващият длъжността министър на отбраната на Словакия Ярослав Над и украинският посланик в Братислава Мирослав Кастран подписаха междуправителствено споразумение за предаването на Киев на 13 изтребителя МиГ-29, както и два зенитно-ракетни комплекса за противовъздушна отбрана "Куб“, съобщава информационната агенция TASR.

По-рано словашкото правителство одобри изпращането в Украйна изтребители МиГ-29, изведени от експлоатация от ВВС на страната през август 2022 г. Братислава очаква компенсации от САЩ и ЕС за предаването на бойните самолети. Според словашки медии Вашингтон трябва да достави военно оборудване на Братислава на стойност 700 милиона долара, а ЕС се задължава да плати 200 милиона долара от специален фонд.

По данни на електронното издание Pravda, изпълняващият длъжността министър-председател на Словакия Едуард Хегер е провел телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски след извънредно заседание на кабинета. Той, според Хегер, е оценил високо усилията на Братислава за укрепване на отбранителната способност на страната му и е поканил ръководителя на словашкото правителство да посети Украйна. Хегер е приел поканата и възнамерява скоро да замине на посещение в Киев, отбелязва медията.

Руското посолство в Братислава, коментирайки решението за доставка на изтребители на Киев, го определи като "незаконно“, тъй като "руско-словашките споразумения ясно изключват трансфера на оръжие и военна техника [съветско и руско производство] на трети държави без разрешението на страната производител“, отбелязва ТАСС.

Словакия е втората страна след Полша, която обяви изпращането на изтребители на Украйна.