Словакия е готова да прехвърли на Украйна 10 от общо 11-те изтребители МиГ-29 съветско производство, с които разполага. Последният е запазен за Словашкия авиационен музей, който е на етап оформяне на експозицията.Това обяви министърът на отбраната на страната Ярослав Наги, предава Associated Press.

"Ние никога повече няма да използваме МиГ-ове. Те нямат реална стойност за нас. Ако ги дадем на Украйна, те ще помогнат за спасяването на нечий живот", увери словашкият министър на отбраната.

Ако Словакия прехвърли бойни самолети на украинската армия, тя ще стане първата членка на НАТО, която доставя изтребители на Украйна, отбелязва агенцията.

Словашката армия спря експлоатацията на съветски изтребители през лятото на 2022 г. поради липса на резервни части и персонал за поддръжка. Окончателното решение за прехвърлянето на самолети се очаква до няколко дни или седмици.

По-рано бе съобщено, че словашкото правителство е готово да обсъди с представители на Украйна подробностите за прехвърлянето на своите изтребители МиГ-29.