Словашките власти обсъждат с партньорите си от НАТО възможното прехвърляне на изтребители МиГ-29 в Украйна. Това обяви министърът на външните работи на страната Растислав Качер в интервю за "Интерфакс-Украйна“.

"Все още не сме ви предали МиГ-29. Но сме готови да го направим. Говорим с нашите партньори от НАТО как да го направим. И днес имахме много съдържателен разговор с вашия президент. Нашият министър на отбраната обясни на вашия президент как можем да направим това. И мисля, че украинска делегация ще дойде в Словакия през следващите седмици и заедно с нашите американски приятели ще работим, за да превърнем идеята в реалност“, отбеляза Качер.

Първият дипломат на Братислава допълни, че на 7 декември Словакия е одобрила предаването на Киев "няколко хиляди ракети, които се използват за МиГ-29". Той каза също, че е обсъдил въпросите за изпращане на самолети с президента на Украйна по време на срещата.

През юли словашкият премиер Едуард Хегер заяви, че Братислава планира да прехвърли изтребители и танкове МиГ-29 на Украйна.