Откриването на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в България е мост на приятелството между двата народа и двете страни. Самият акт не трябва да се представя като триумфализъм на личности или политически партии, а по-скоро като стимул за национално обединение в посока продължаване на европейския път на страната, отбелязват в редакцията на електронното издание на скопския вестник "Слободен печат“.

Изданието цитира местни политически анализатори по повод откриването на македонския клуб в Благоевград, който – според учредителите – има за цел да сближи гражданите на двете страни и да подпомогне преодоляването на различията между Скопие и София.

Политологът Петър Арсовски казва, че откриването на македонския клуб в България е стъпка в правилната посока въпреки "целия политически фолклор“, който се разигра около него. Според Арсовски този акт динамизира в македонската общественост дебата за конституционните промени, които са необходими с оглед европейската перспектива.

"Малко е парадоксално, че там присъстваха тези, които най-много се противопоставяха. Ако те може да отидат на откриването в Благоевград, това означава, че ще последва толерантност и облекчаване на отношенията с България. Ако това е индикация, че те ще имат по-меко отношение към конституционните промени, това говори много за подобряването на отношенията със София, но и у дома. Политиката на злоба не поражда прогрес, напротив, политиката на толерантност е тази, която води напред“, оценява Арсовски.

От друга страна, бившият посланик Ристо Никовски има малко по-различно отношение към откриването на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в България. Въпреки че приветства акта, той все пак казва, че Северна Македония е направила историческа грешка, като не е поискала от София реципрочност за македонците в България.

"Сравненията, че откриването на македонския клуб в Благоевград е провокация, подобна на фашистките имена на българските клубове в Македония, меко казано, са излишни. Проблемът с това, че македонците в България не се ползват с универсални малцинствени права, е стар и добре известен. Вчерашното откриване на клуба в Благоевград някак поправя тези грешки и проправя пътя за подобряване на цялостното положение на македонците в България. Самият акт на откриването на клуба е жест и демонстрация на желанието македонците в България да бъдат част от моста на приятелството между двата народа и двете страни. Това недвусмислено се прояви на вчерашното събитие. Важно е, че имаше представител на президента Пендаровски и това трябва да се приветства, но е срамно, че не отиде никой от правителството и СДСМ. Да се ​​надяваме, че ще има и други македонски клубове в България и това е само началото на подобряването на позициите ни в съседната страна“, цитира изданието думите на Никовски.

Бившият посланик в НАТО Нано Ружин на свой ред заяви, че "трябва да бъдем смели и да приемем предизвикателствата за продължаване на европейския път на страната“.

"Всяка среща, независимо дали става въпрос за неправителствени организации, политически партии или официални лица и т.н. когато става въпрос за двама съседи, които изглежда имат проблеми, всеки контакт от всякакво естество е важен за подобряване на отношенията. То трябва да се стимулира и приветства без съмнение. Не трябва да се демонстрира триумфализъм и да се трупат политически точки, значението на политическите партии не трябва да е пред това на държавния интерес. Но все пак дори триумфализмът е по-добър от нищо. Подобни срещи имат пълната ми подкрепа и в същото време апелирам да се избягват националистически изблици. Стъпката е положително събитие за страната, което се надявам да продължи без изливане на излишни емоции“, коментира Ружин.