Представители на Сърбия и Косово ще проведат срещнат в Брюксел в понеделник, 27 февруари, за да обсъдят предложения т.нар. френско-германски план за нормализиране на отношенията между двете страни. Срещата може да бъде ключова за прокарването на пътя за споразумение между Сърбия и Косово, коментират в редакцията на Europa Press.

Според източници от Европейския съюз и двете страни са дали "положителни" сигнали, така че сега ЕС очаква приемането на плана. Една от спорните точки в него обаче е създаването на Общността на сръбските общини в северната част на Косово, на което се противопоставя Прищина.

Европейският съюз се надява, че нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово може да отслаби влиянието на Русия в региона и да изпрати сигнал на балканските страни, че са "заедно с ЕС“.

ЕС също така отбелязва, че поради факта, че "прозорецът на възможност за уреждане на отношенията между Косово и Сърбия няма да бъде отворен завинаги", сегашният шанс трябва да се използва.

На 15 февруари стотици сръбски националисти и проруски "активисти“ организираха митинг в центъра на Белград, изразявайки несъгласието си срещу подкрепяния от Запада план за подобряване на отношенията между Сърбия и Косово.

По-рано стана известно, че Косово е приело предложения от Европейския съюз план за нормализиране на отношенията със Сърбия.