В началото на декември ще се проведе нова среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз и Западните Балкани, като за първи път тя ще бъде организирана в една от страните от региона, разкрива РТС, като се позовава на дипломатически източници в Брюксел.

В новината се посочва, че планираната среща трябва да даде нов, силен сигнал за ангажимента на ЕС към Западните Балкани, с послание към страните от региона да се възползват от новосъздадената политическа среда в Европа, за да подобрят процеса на присъединяване и решаване на отворени въпроси.

Въпреки че консултациите все още продължават, европейските дипломатически кръгове са категорични, че Сърбия няма шанс да бъде домакин на подобна среща на най-високо ниво, главно поради отказа на Белград да приведе външната си политика с тази на ЕС, що се отнася до войната в Украйна, твърдят източниците, на които се позовава РТС .

"Позициите и реториката на Сърбия относно санкциите срещу Русия и войната в Украйна са неприемливи за много страни-членки“, цитира телевизията думите на европейските дипломати, според които събитието "вероятно ще се проведе в Албания или Северна Македония“.